6e jaar – Vlaams Parlement

Quinten getuigt: “In de voormiddag werden we rondgeleid in het Vlaams parlement. Ik heb er verschillende dingen bijgeleerd. Het leerde me vooral hoe het parlement werkt, waar er vergaderd wordt, waarom en met wie. Politiek is niet zo makkelijk als het lijkt. Je moet goed kunnen debatteren om verschillende meningen tegen te kunnen gaan, en mensen kunnen overtuigen waarom jouw idee ons land zou kunnen verbeteren.”
VM1VM2VM3

Alexander getuigt:

In de namiddag hebben we in een commissiezaal gedebatteerd.

We werden allemaal in groepen verdeeld en zo stelden we verschillende partijen voor. Elke partij had een bepaald aantal zetels en we begonnen allemaal met hetzelfde beginkapitaal voor de begroting. Er waren een aantal wetsvoorstellen waarvan we dan een keuze moesten maken. Dit moest je doen aan de hand van je begroting, je zetels en de tevredenheid van het volk. Hierover werd dan gedebatteerd en het wetsvoorstel dat het meeste stemmen had werd gekozen. En de oppositie had tot slot de kans om nog enige inspraak te hebben op het wetsvoorstel om zo wel nog tot een akkoord te komen.

Hieruit heb ik wel geleerd dat als je maar een kleine partij bent met weinig zetels, je  bijna geen kans hebt om er een wetsvoorstel door te krijgen. Behalve als je met andere partijen een meerderheid kan vormen.

Ik vond het heel leuk om dit eens te doen en om iedereen zijn mening te horen.

NM1 NM2 NM3

 


U kan geen opmerkingen over deze post ingeven.