BSO – Tweede graad

Bij de talen zijn vooral de praktische vaardigheden binnen het vakgebied belangrijk. In deze studierichting zijn de vakken wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde en Nederlands gegroepeerd in PAV (Project Algemene Vakken), waarbij projectmatig gewerkt wordt.

In deze sterk praktijkgerichte afdeling, worden de leerlingen permanent geëvalueerd. Dat betekent dat na elk afgewerkt hoofdstuk een syntheseproef volgt.


Retail en Office assistent
(Verkoop-Kantoor)

Profiel

  • je weet van aanpakken
  • je helpt graag mensen, je bent creatief, levenslustig, vriendelijk, vlot in de omgang
  • je hebt zin voor orde, stiptheid en nauwkeurigheid
  • je bent voldoende commercieel ingesteld om mee te helpen producten klaar te maken voor verkoop en ze te verkopen
  • je wil je ook verdiepen in de administratieve taken horend bij het verkopen en afleveren van goederen
  • je bent bereid je talenkennis Frans en Engels uit te breiden

 
Eigenheid

Je leert de basisvaardigheden die nodig zijn voor het verkopen van goederen. In een derde graad kan je je verder specialiseren in deeldomeinen.

Je leert de producten klaar te maken voor verkoop. Daarbij is ook de nodige creativiteit en handigheid nodig om producten aantrekkelijk voor te stellen.

Je krijgt een ruime opleiding in de voornaamste officetoepassingen, zodat je altijd kan ondersteunen bij de administratieve taken of je kennis kan gebruiken om aangepaste digitale presentaties te maken.

Er wordt aandacht besteed aan je communicatieve vaardigheden. Zowel het correct beantwoorden van telefoons, als het oefenen van verkoopsgesprekken in een didactische winkel maken deel uit van de lessen. Luisteren naar een klant, een passend product voorstellen, klachten op de juiste manier ontvangen en vriendelijk blijven zijn daarbij leerpunten.

De administratieve taken die horen bij het verkopen van producten worden toegelicht. Je krijgt een inleiding in dubbele boekhouding en leert de documentenstroom kennen.

Lessentabel BSO – Tweede graad ROA


Drukken en voorbereiden

Profiel

  • je hebt voldoende creativiteit om ideeën verder uit te werken
  • je houdt van esthetiek en hebt veel aandacht voor het visuele
  • je bent voldoende handig om drukmachines en afwerkingsmachines in te stellen

 
Eigenheid

Deze BSO-studierichting is zowel creatief als praktisch. Er staan eerder weinig algemene vakken op het programma.
Deze opleiding bereidt je voor op een uitvoerende job in de drukkerij of de sector van de drukvoorbereiding.

Je leert zowel traditionele grafische technieken als werken met de nieuwste grafische machines. Hierdoor kan je later evengoed terecht in de sector van de kartonnage, de fotogravure, het boekbinden, …

De drukvoorbereider vertaalt het creatieve werk van de vormgever in materiaal dat klaar is om gedrukt te worden. Daarom leer je hoe je een bestaand ontwerp kan bewerken, hoe je teksten kan in- en/of samenvoegen, hoe je foto’s inscant en tekeningen bewerkt. Je leert ook kleuren, licht en lettersoorten. Ook maak je kennis met verschillende computerprogramma’s (Photoshop, Illustrator, Indesign).

Tijdens je werk leer je continu rekening houden met hoe het eindproduct er zal uitzien. Je streeft een smaakvol resultaat na.

Techniek en praktijk
Drukken en voorbereiden
★★★★★
PAV ★★★☆☆

 
Lessentabel BSO – Tweede graad DRV