TSO – Tweede graad

In TSO wordt de theorie meer opgesplitst in kleinere, verwerkbare gehelen.

Dagelijkse inzet en werkijver, nauwkeurigheid en zelfstandigheid worden beloond.

Een wisselwerking tussen school en bedrijfswereld is een verrijking. Via bedrijfsbezoeken en aangepaste opdrachten worden de lesonderwerpen afgestemd op de realiteit.


Ondernemen en communicatie – Ondernemen en IT
(Handel-talen – Handel)

Profiel

  • interesse in de handelswereld, marketing en eventmanagement
  • zin voor nauwkeurigheid, orde en stiptheid
  • dagelijkse inzet en werkijver voor de administratieve en de communicatieve vaardighedenEigenheid

Het handelsonderwijs roept een beeld op van administratie, boekhouden, financiën, recht, marketing, logistiek en informatica. De leerlingen leren de theorie omzetten in de praktijk door creatief, vindingrijk en ondernemend te zijn. De leerlingen krijgen een algemene culturele en maatschappelijke vorming zodat een ruime keuze aan specialisatiemogelijkheden voor hen openblijft.

De leerlingen in het handelsonderwijs hebben wat het communicatieve betreft, aanleg en belangstelling voor vreemde talen. Zij moeten praktische, handelsgerichte informatie kunnen opzoeken en verwerken. Dit wordt ondersteund door informaticatoepassingen zoals tekstverwerking, rekenblad, gegevensblad, presentatiepakket en internet.

Lessentabel TSO – Tweede graad OCO-OIT


Grafische media

Profiel

  • je kan nauwgezet werken
  • je hebt aandacht voor visuele aspecten van zowel drukwerk als internetpagina’s
  • je hebt een goed ruimtelijk inzicht
  • je wil theorie omzetten naar praktijkEigenheid

In de tweede graad Grafische media krijg je een brede grafische basisopleiding op het vlak van het ontwerpen, vormgeven en zelfstandig realiseren van grafische eindproducten. Deze richting is een eerder praktisch gerichte TSO opleiding.

De graficus is een communicatie-specialist in gedrukte en online media. Een huisstijl van een bedrijf (logo, kleur, lettertypes) wordt zowel in het drukwerk als op online presentaties toegepast. Ook stof, hout, metaal, kunststof kunnen bedrukt worden (bijvoorbeeld T-shirts, wegwijzers langs de straat, cijfers op je uurwerk, …). Je leert in de praktijk alle stappen van het drukproces: ontwerpen, elektronische opmaak, drukvormvervaardiging, drukken en afwerken (plooien, snijden, nieten, inbinden). Je leert ontwerpen, ook met grafische software op de computer. Je maakt kennis met typografie, tekstverwerking, reproductiefotografie, …

Je leert tekst, tabellen en foto’s bewerken, schikken en opmaken. Je leert internettoepassingen, webdesign, presentatiesoftware… Je leert de belangrijkste druktechnieken zoals offsetdruk en zeefdruk.

Lessentabel TSO – Tweede graad GRM